Bankkártyák

Vásárlásai kényelmes és biztonságos lebonyolításához igényeljen forintban vezetett fizetési számlájához bankkártyát!

 

Miért érdemes Önnek bankkártyával rendelkezni?

Mert:

  • belföldi és külföldi Mastercard logóval ellátott kereskedelmi elfogadó helyeken díjmentesen vásárolhat,
  • Önnek mindig csak minimális készpénz mennyiséget szükséges magánál tartania,
  • bankkártyájával a fizetési számlához kapcsolható folyószámla hitel egyenlegét könnyen el tudja érni,
  • belföldi és külföldi Mastercard logóval ellátott bankjegykiadó automatából a nap 24 órájában könnyen készpénzhez juthat,
  • SMS szolgáltatás igénybevétele esetén bankkártyás tranzakcióiról SMS üzenetben is tájékoztatjuk, így számlaegyenlegéről mindig pontos információval rendelkezhet,
  • internetes vásárlásainak fizetéseit díjmentesen bonyolíthatja (kivéve: Interneten keresztüli szerencsejáték),
  • a bankkártyához kapcsolódóan opcionális biztosítás igénylésére van lehetősége melynek havi díját a hatályos Bankkártya Hirdetmény tartalmazza,
  • a főkártya mellé társkártyát is igényelhet.

 

Hogyan igényelhető bankkártya?

Személyesen az Ön számlavezető fiókjában.

 

Milyen költségei vannak a bankkártyának?

A bankkártyáknak éves díja van. A díj mértéke a kártya típusától függ, ezen felül egyes kártyatranzakciók után kell díjat fizetni. Kérjük, a pontos díjtételekről tájékozódjon mindenkor aktuális Bankkártya Hirdetményünkből.

 

Mi a különbség a dombornyomott és az elektronikus bankkártya között?

Az elektronikus bankkártya csak elektronikusan használható, ott ahol a kereskedő a közvetlen online kapcsolaton keresztül leellenőrzi, hogy a bankszámlán rendelkezésre áll-e a vásárláshoz szükséges összeg. A legtöbb bankkártya elfogadóhely ma már ilyen, de előfordulnak olyanok – jellemzően külföldön – ahol nincs lehetőség elektronikus bankkártya használatra, vagy az elfogadóhelyen (jellemzően autóbérlés, szállodafoglalás során) csak dombornyomott kártyát fogadnak el. Annak, aki ebben a környezetben is biztonsággal használható bankkártyát szeretne, érdemes dombornyomott bankkártyát igényelni.

 

Mennyi időt vesz igénybe a bankkártya elkészítése?

A bankkártyát a szerződés aláírását követően rendeli meg Bankunk, amennyiben van fedezet a bankszámlán az igényelt bankkártyához kapcsolódó díjak terhelésére, ezért a számlanyitást követően javasolt minél előbb a számlára utalni vagy befizetni a szükséges összeget. A megrendelést követő 30 napon belül várható a bankkártya legyártása és megküldése Bankunkhoz, amelyet a Kártyabirtokos a számlavezető bankfiókjában vehet át a PIN kóddal együtt. Bankunk a kártya elkészüléséről értesíti Önt!

 

Hogyan aktiválható a bankkártya?

A Bank a bankkártyát a személyes átadáskor aktiválja, az átvételt követő néhány percen belül a bankkártya már használható.

 

Módosítható-e az átadott PIN kód?

Igen, a bankjegykiadó automata menüjében szereplő „PIN kód módosítása” menüpont kiválasztásával, majd a személyes PIN kód beírásával módosítani lehet a PIN kódot.

 

Milyen árfolyamon számolják el a bankkártyákkal külföldön végrehajtott tranzakciókat?

A külföldi devizanemben elszámolásra benyújtott bankkártyás terhelési tranzakciók könyvelésekor az MTB Zrt. (mint a Duna Takarék Bank Zrt. által forgalmazott bankkártyák kibocsátója) a tranzakciók feldolgozásának napján érvényes saját külkereskedelmi deviza eladási árfolyamát alkalmazza. 

 

Mi a teendő a bankkártya elvesztése/eltulajdonítása esetén? Hogyan tiltható le a kártya? Van-e díja a letiltásnak?

Munkaidő alatt személyesen Bankunk fiókjaiban, illetve telefonon 0-24 óráig a (06 1) 212 02 02 telefonszámon van lehetőség a bankkártya letiltást kezdeményezni. A letiltás díját a Duna Takarék Bank Zrt. mindenkor aktuális Bankkártya Hirdetménye tartalmazza.

 

Hogyan változtathatók meg a bankkártyához tartozó limitek?

Limitmódosításra személyesen, bankfiókjainkban van lehetőség.

 

Mi a teendő, ha Ön elfelejtette a PIN kód-ját?

Biztonsági okokból a PIN kód nincs nyilvántartva, ezért a PIN boríték újragyártása szükséges. A PIN kód pótlását személyesen bankfiókjainkban kérheti. A PIN kód pótlás díját a Duna Takarék Bank Zrt. mindenkor aktuális Bankkártya Hirdetménye tartalmazza.

 

Mi történik, ha készpénzfelvételi vagy vásárlási tranzakció során téves PIN kódot ad meg?

ATM-en bonyolított tranzakció során elrontott PIN kód: ha a bankkártyához tartozó PIN kódját ATM-es készpénzfelvét esetén egy napon belül legalább 2 alkalommal tévesen adta meg, a próbálkozást aznap ATM-en keresztül már ne kísérelje meg, mert további rossz PIN kód megadása esetén a terminál bevonhatja a bankkártyáját. 

Vásárlás során elrontott PIN kód: amennyiben POS terminálon történik egy napon belül 3 alkalommal PIN rontás, abban az esetben a bankkártya zárolásra kerül egészen addig, míg egy ATM-en chipes sikeres tranzakciót el nem végez az ügyfél, ez ugyanis nullázza a PIN rontások számát és ezt követően a bankkártya újra használható lesz.

 

A Duna Takarék Bank Zrt-nél a vállalkozói forint (pénzforgalmi) fizetési számlához tetszőleges számú, az alábbi két típusú bankkártya igényelhető:

  • Mastercard Business bankkártya: dombornyomott, érintő funkcióval ellátott bankkártya, amelynek elfogadása széles körű belföldön és külföldön egyaránt. Ezen bankkártyával belföldön, külföldön és interneten keresztül is van lehetőség vásárlási tranzakciót indítani, valamint bármely, akár külföldi hitelintézet ATM berendezéséből a nap 24 órájában vehető fel készpénz.
  • Mastercard Unembossed Business bankkártya: elsősorban azon vállalkozások számára előnyös, amelyek nem igénylik egy dombornyomott bankkártya széles felhasználási lehetőségeit és főként belföldön, kizárólag elektronikus környezetben használják a bankkártyát. Nemzetközi és internetes használatra korlátozottan alkalmas, érintő funkcióval ellátott.

 

Minden további, a bankkártyák használatával kapcsolatos tudnivaló a mindenkor hatályos A lakossági és vállalati bankkártyák Üzletszabályzata és Általános Szerződési Feltételei c. dokumentumban található meg, míg a kondíciókat a mindenkor hatályos Bankkártya hirdetmény tartalmazza.

A bankkártya igénylés feltételeiről érdeklődjön bankfiókjainkban.

 

A bankkártyás csalások elkerüléséhez IDE kattintva olvashat néhány hasznos tanácsot.