Betéti kártyák

Vásárlásai kényelmes és biztonságos lebonyolításához igényeljen forintban vezetett fizetési számlájához bankkártyát!

 

Miért érdemes Önnek bankkártyával rendelkezni?

Mert:

 • az Ön által igényelt kártyatípustól függően belföldi és külföldi Maestro, Mastercard illetve Visa logóval ellátott kereskedelmi elfogadó helyeken díjmentesen vásárolhat,
 • Önnek mindig csak minimális készpénz mennyiséget szükséges magánál tartania,
 • bankkártyájával a fizetési számlához kapcsolható folyószámla hitel egyenlegét könnyen el tudja érni,
 • az Ön által igényelt kártyatípustól függően belföldi és külföldi Maestro, Mastercard illetve Visa logóval ellátott bankjegykiadó automatákból a nap 24 órájában könnyen készpénzhez juthat,
 • SMS szolgáltatás igénybevétele esetén bankkártyás tranzakcióiról SMS üzenetben is tájékoztatjuk, így számlaegyenlegéről mindig pontos információval rendelkezhet,
 • internetes vásárlásainak fizetéseit díjmentesen bonyolíthatja (kivéve: Interneten keresztüli szerencsejáték),
 • a bankkártyához kapcsolódóan opcionális biztosítás igénylésére van lehetősége melynek havi díját a hatályos Bankkártya Hirdetmény tartalmazza,
 • a főkártya mellé társkártyát is igényelhet.

 

Hogyan igényelhető bankkártya?

Személyesen az Ön számlavezető fiókjában.

 

Milyen költségei vannak a bankkártyának?

A bankkártyáknak éves díja van. A díj mértéke a kártya típusától függ, ezen felül egyes kártyatranzakciók után kell díjat fizetni. Kérjük, a pontos díjtételekről tájékozódjon mindenkor aktuális Bankkártya Hirdetményünkből.

 

Mi a különbség a dombornyomott és az elektronikus bankkártya között?

Az elektronikus bankkártya csak elektronikusan használható, ott ahol a kereskedő a közvetlen online kapcsolaton keresztül leellenőrzi, hogy a bankszámlán rendelkezésre áll-e a vásárláshoz szükséges összeg. A legtöbb bankkártya elfogadóhely ma már ilyen, de előfordulnak olyanok – jellemzően külföldön – ahol nincs lehetőség elektronikus bankkártya használatra, vagy az elfogadóhelyen (jellemzően autóbérlés, szállodafoglalás során) csak dombornyomott kártyát fogadnak el. Annak, aki ebben a környezetben is biztonsággal használható bankkártyát szeretne, érdemes dombornyomott bankkártyát igényelni.

 

Mennyi időt vesz igénybe a bankkártya elkészítése?

A bankkártyát a szerződés aláírását követően rendeli meg Bankunk, amennyiben van fedezet a bankszámlán az igényelt bankkártyához kapcsolódó díjak terhelésére, ezért a számlanyitást követően javasolt minél előbb a számlára utalni vagy befizetni a szükséges összeget. A megrendelést követő 30 napon belül várható a bankkártya legyártása és megküldése Bankunkhoz, amelyet a Kártyabirtokos a számlavezető bankfiókjában vehet át a PIN kóddal együtt. Bankunk a kártya elkészüléséről értesíti Önt!

 

Hogyan aktiválható a bankkártya?

A Bank a bankkártyát a személyes átadáskor aktiválja, az átvételt követő néhány percen belül a bankkártya már használható.

PayPass funkcióval rendelkező kártyák esetén az érintéses funkció aktiválása az első sikeresen végrehajtott chipes tranzakcióval történik meg.

 

Módosítható-e az átadott PIN kód?

Igen, a bankjegykiadó automata menüjében szereplő „PIN kód módosítása” menüpont kiválasztásával, majd a személyes PIN kód beírásával módosítani lehet a PIN kódot. 

 

Milyen árfolyamon számolják el a bankkártyákkal külföldön végrehajtott tranzakciókat?

A külföldi devizanemben elszámolásra benyújtott bankkártyás terhelési tranzakciók könyvelésekor az MTB Zrt. (mint a Duna Takarék Bank Zrt. által forgalmazott bankkártyák kibocsátója) a tranzakciók feldolgozásának napján érvényes saját külkereskedelmi deviza eladási árfolyamát alkalmazza.

 

Mi a teendő a bankkártya elvesztése/eltulajdonítása esetén? Hogyan tiltható le a kártya? Van-e díja a letiltásnak?

Munkaidő alatt személyesen Bankunk fiókjaiban, illetve telefonon 0-24 óráig a (06 1) 212 02 02 telefonszámon van lehetőség a bankkártya letiltást kezdeményezni. A letiltás díját a Duna Takarék Bank Zrt. mindenkor aktuális Bankkártya Hirdetménye tartalmazza.

 

Hogyan változtathatók meg a bankkártyához tartozó limitek?

Limitmódosításra személyesen, bankfiókjainkban van lehetőség.

 

Mi a teendő, ha Ön elfelejtette a PIN kód-ját?

Biztonsági okokból a PIN kód nincs nyilvántartva, ezért a PIN boríték újragyártása szükséges. A PIN kód pótlását személyesen bankfiókjainkban kérheti. A PIN kód pótlás díját a Duna Takarék Bank Zrt. mindenkor aktuális Bankkártya Hirdetménye tartalmazza.

 

Mi történik, ha készpénzfelvételi vagy vásárlási tranzakció során téves PIN kódot ad meg?

ATM-en bonyolított tranzakció során elrontott PIN kód: ha a bankkártyához tartozó PIN kódját ATM-es készpénzfelvét esetén egy napon belül legalább 2 alkalommal tévesen adta meg, a próbálkozást aznap ATM-en keresztül már ne kísérelje meg, mert további rossz PIN kód megadása esetén a terminál bevonhatja a bankkártyáját. 

Vásárlás során elrontott PIN kód: amennyiben POS terminálon történik egy napon belül 3 alkalommal PIN rontás, abban az esetben a bankkártya zárolásra kerül egészen addig, míg egy ATM-en chipes sikeres tranzakciót el nem végez az ügyfél, ez ugyanis nullázza a PIN rontások számát és ezt követően a bankkártya újra használható lesz.

 

Tudja Ön, hogy mit jelent a PayPass technológia?

A PayPass technológiát a MasterCard elsősorban a kisebb összegű vásárlások villámgyors lebonyolítására fejlesztette ki, ugyanis ezt a kártyát a fizetéshez elég csak közel tartani a leolvasó terminálhoz. Ez a megoldás még biztonságosabbá teszi a kártyahasználatot, a PayPass elfogadóhelyen használt kártyát ugyanis nem kell kiadnia a kezéből, és nem szükséges fizikailag hozzáérinteni terminálhoz vagy behelyezni abba, ezzel a visszaélések veszélye csökkenthető.

 

Hogyan kell fizetni érintéssel?

Az érintéses fizetéshez elegendő a PayPass bankkártyát az adott terminál elé (2-3 cm-re) helyezni, így működésbe hozható a terminál olvasója. A sikeres fizetést hang és felvillanó fény jelzi.

 

Mikor kell PIN kódot megadni az érintéses fizetésnél?

A PayPass kártyákkal 15 ezer forint alatti egyszeri vásárlásoknál nem kell PIN kódot megadni és a bizonylat nyomtatására várakozni. A kártyabirtokos biztonsága érdekében azonban bizonyos vásárlásoknál előfordulhat, hogy a kisösszegű tranzakcióknál is kér PIN kódot a rendszer. A PayPass bankkártyák nem csak kisösszegű vásárlásokra használhatók, 15 ezer forint feletti tranzakciók esetén PIN kód megadásával az elektronikus vagy dombornyomott bankkártyákhoz hasonlóan működnek.

 

A Duna Takarék Bank Zrt-nél igényelhető lakossági kártyatípusok:

 • Kölyökkártya
 • Visa Online bankkártya
 • MasterCard Standard bankkártya
 • MasterCard Unembossed bankkártya

A Duna Takarék Bank Zrt. mindenkor hatályos Lakossági Forint Számlavezetési Hirdetményében szerepel, hogy melyik számlához, illetve számlacsomaghoz melyik bankkártya igénylésére van lehetőség.

Minden további, a bankkártyák használatával kapcsolatos tudnivaló a mindenkor hatályos A lakossági és vállalati bankkártyák Üzletszabályzata és Általános Szerződési Feltételei c. dokumentumban található meg, míg a kondíciókat a mindenkor hatályos Bankkártya hirdetmény tartalmazza.

A bankkártya igénylés feltételeiről és a kondíciókról érdeklődjön bankfiókjainkban.

 

További információ a bankkártyákról az MNB alábbi weboldalán olvasható: http://www.mnb.hu/fogyasztovedelem/bankkartyak

A Magyar Nemzeti Bank a bankkártya, illetve a hitelkártya használatáról és kockázatairól szóló tájékoztató füzeteinek elérhetősége: https://www.mnb.hu/fogyasztovedelem/penzugyi-navigator-fuzetek

 

A bankkártyás csalások elkerüléséhez IDE kattintva olvashat néhány hasznos tanácsot.