Több gyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása

A hirdetésben szereplő több gyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.


Milyen célra igényelhető a több gyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása?

A Duna Takarék Bank Zrt. által forgalmazott több gyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása összeghatártól függetlenül, a legalább 60 négyzetméter hasznos alapterületű új lakás vagy a legalább 90 négyzetméter hasznos alapterületű új lakóépület építéséhez igényelhető. A megfelelő hitelcél vizsgálata előírás.

Az otthonteremtési kamattámogatás kizárólag forint alapú kölcsönhöz vehető igénybe, a kamat, a költség, valamint a tőke törlesztése is csak forintban történhet.

Otthonteremtési kamattámogatás nem nyújtható

 • a lakástakarékpénztárakról szóló törvény szerint megkötött lakás-előtakarékossági szerződés alapján folyósított lakáskölcsönre és áthidaló kölcsönre,
 • a meglévő kölcsöntartozás kiegyenlítésére szolgáló kölcsönhöz és
 • lejárt tőketartozás esetén.
   

Ki igényelheti a több gyermekes családok otthonteremtési kamattámogatását?

A  több gyermekes családok otthonteremtési kamattámogatását bármely magánszemély igényelheti, aki a jogosultsági feltételeknek megfelel. A kamattámogatás odaítélését jogosultság vizsgálatnak minden esetben meg kell előzni.
 

Főbb tudnivalók a több gyermekes családok otthonteremtési kamattámogatásáról:

 • forint alapú, árfolyamkockázat nélkül igényelhető,
 • futamideje maximum 25 év, az állam a kamattámogatást a futamidő első 25 évében nyújtja,
 • a kamattámogatott hitel kizárólag a 10 000 000 forint családi otthonteremtési kedvezménnyel (CSOK) együtt vehető igénybe,
 • az új lakás vásárlásához, építéséhez igényelhető kamattámogatott hitel összege legfeljebb 10 millió forint lehet,
 • a felvehető hitelösszeg minimuma 1 millió forint,
 • a több gyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása igénybevételével érintett kölcsönszerződés megkötésének feltétele, hogy - új lakás építése esetén - az igénylő által benyújtott bekerülési költséget tartalmazó költségvetést a hitelintézet elfogadja,
 • kamata a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendeletben meghatározottak szerint az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által havi rendszerességgel közzétett, a közzétételt megelőző három naptári hónapban tartott 12 hónapos, névleges futamidejű diszkont kincstárjegy aukcióin kialakult átlaghozamok adott aukciókon elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlaga 130 százalékának 3 százalékponttal növelt mértéke. A kamatperiódus hossza: 5 év, mely időszak alatt a kamat nem változik,
 • az otthonteremtési kamattámogatott hitel igénybevételének nem akadálya a meglévő, másik lakástulajdon vagy más jogszabály alapján igénybe vett állami kamattámogatásos kölcsön,
 • amennyiben a kölcsön igényléshez szükséges összesen 3 gyermeket gyermekvállalással kívánják teljesíteni, az igényléskor a fiatal házaspár legalább egyik tagja nem töltheti be a 40. életévét. A gyermekvállalás teljesítésére vonatkozó határidő 10 év, függetlenül attól, hogy hány gyermek vállalásáról van szó. Ha a határidő lejártáig a vállalását a támogatott személy nem vagy csak részben teljesíti, akkor az igénybevett otthonteremtési kamattámogatás összegét vissza kell fizetni.

 

Teljes Hiteldíj Mutató (THM) értéke:

Több gyermekes családok otthonteremtési kamattámogatásos hitele

THM: 3,55 %

5 000 000 Ft hitelösszeg, 20 év futamidő, 3% kamat

Értékbecslési költséggel, folyósítás díjával, valamint a „Duna Standard” lakossági fizetési számla számlavezetési díjával és a földhivatali bejegyzés költségével számolva. A THM meghatározása az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat. A THM mutató értéke nem tükrözi az egyes hitelek kamatkockázatát.

 

Reprezentatív példa a több gyermekes családok otthonteremtési kamattámogatásos hitelére

Termék

Kamat

Kamat típusa

Törlesztőrészlet (Ft/hó)

Fizetendő teljes összeg (Ft)

A teljes hiteldíj és költség (Ft)

THM*

Több gyermekes családok kamattámogatott hitele (16/2016. Korm. rendelet)

3,00 % 

5 éves kamat-periódusban rögzített

27 400 Ft 

6 804 649 Ft 

  1 804 649 Ft 

3,36 % 

 

A reprezentatív példa számítása 5 000 000 Ft hitelösszegre, 20 év futamidőre, 240 db törlesztő részlettel, az esetleges díjkedvezmények figyelembevétele nélkül történt. A hitel fedezete ingatlanra bejegyzett jelzálogjog, átalakításos önálló zálogjog vagy önálló zálogjog.

 *A THM az értékbecslési költséggel, folyósítás díjával valamint a  „Duna Standard” lakossági fizetési számla számlavezetési díjával és a földhivatali bejegyzés költségével számolva.

A hitelező a Duna Takarék Bank Zrt. A jelzáloghitel igénybevételéhez a hitel fedezetéül szolgáló ingatlanra kötött vagyonbiztosítás szükséges.


A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek, kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A hitel igénybe vételének részletes feltételeiről érdeklődjön bankfiókjainkban.

A hitel kondíciói a Duna Takarék Bank Zrt. mindenkor hatályos A Duna Takarék Bank Zrt. által forgalmazott állami kamattámogatásos lakáshitelekről és állami lakáscélú támogatásokról szóló Hirdetményében találhatóak meg.

A több gyermekes családok otthonteremtési kamattámogatásához kapcsolódó szerződésminta ITT tekinthető meg.

 

A kedvezményes hitelre vonatkozó részletes szabályokat az az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II. 10.) Korm. rendelet tartalmazza.

A Pénzügyminisztérium lakáscélú állami támogatásokról szóló ügyfél tájékoztatóit ITT olvashatja.

A Magyar Nemzeti Bank által kiadott Tájékoztató a túlzott eladósodottság kockázatairól IDE kattintva érhető el.