A fiatalok, valamint a több gyermekes családok kamattámogatott lakáscélú hitele

Milyen célra igényelhető a fiatalok, valamint a több gyermekes családok kamattámogatott lakáscélú hitele?

A Duna Takarék Bank Zrt. által forgalmazott támogatott hitel új lakás vásárlására és építésére, valamint meglévő lakás korszerűsítésére használható fel. A megfelelő hitelcél vizsgálata előírás.

 

Ki igényelheti a fiatalok, valamint a több gyermekes családok kamattámogatott lakáscélú hitelét?

A fiatalok, valamint többgyermekes családok kamattámogatott lakáscélú hitelét

  • a legfeljebb egy gyermeket nevelő, nagykorú, 35. életévét még be nem töltött személy, vagy
  • a legalább két gyermeket nevelő, nagykorú, 45. életévét még be nem töltött személy igényelheti.

Ha a fiatal vagy a többgyermekes személy párkapcsolatban él, úgy az életkori korlát – a kérelem benyújtásának időpontjában – a házastársra, élettársra és a bejegyzett élettársra is vonatkozik.

A kamattámogatás odaítélését jogosultság vizsgálatnak minden esetben meg kell előzni.

 

Főbb tudnivalók a fiatalok, valamint a több gyermekes családok kamattámogatott lakáscélú hiteléről:

  • forint alapú, árfolyamkockázat nélkül igényelhető,
  • futamideje maximum 25 év, az állam a kamattámogatást a futamidő első 20 évében nyújtja,
  • az új lakás vásárlásához igényelhető kölcsön összege a fővárosban és a megyei jogú városokban legfeljebb 12,5 millió forint, egyéb településeken legfeljebb 10 millió forint lehet, korszerűsítés esetén  egységesen 5 millió forint,
  • a felvehető hitelösszeg minimuma 1 millió forint,
  • a támogatott hitellel vásárolt új, összkomfortos lakásnak általános forgalmi adó összegét is tartalmazó – telekhányad nélkül számított – vételára - a fővárosban és a megyei jogú városokban legfeljebb 25 millió forint, egyéb településeken legfeljebb 20 millió forint lehet,
  • kamata a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendeletben meghatározottak szerint az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által havi rendszerességgel közzétett, a közzétételt megelőző három naptári hónapban tartott 12 hónapos, névleges futamidejű diszkont kincstárjegy aukcióin kialakult átlaghozamok adott aukciókon elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlaga 110 százalékának 3 százalékponttal növelt mértéke. A kamatperiódus hossza: 1 év, mely időszak alatt a kamat nem változik.

 

Teljes Hiteldíj Mutató (THM) értéke:

Fiatalok és több gyermekes családok részére nyújtott kamattámogatott lakáscélú hitelek

THM: 3,99 %

5 000 000 Ft hitelösszeg, 20 év futamidő. A THM az ügyfél által fizetett nettó törlesztési teherrel kalkulálva

 

Értékbecslési költséggel, folyósítás díjával, valamint a „Duna Standard” lakossági fizetési számla számlavezetési díjával és a földhivatali bejegyzés költségével számolva. A THM meghatározása az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat. A THM mutató értéke nem tükrözi az egyes hitelek kamatkockázatát.

 

Reprezentatív példa a fiatalok, valamint többgyermekes családok kamattámogatott lakáscélú hitelére

Termék

Kamat

Kamat típusa

Törlesztőrészlet (Ft/hó)

Fizetendő teljes összeg (Ft)

A teljes hiteldíj és költség (Ft)

THM*

Fiatalok és több gyermekes családok kamattámogatott hitele (134/2009. Korm. rendelet)

3,50 % 

1 éves kamat-periódusban rögzített

28 930  Ft 

7 170 690 Ft 

2 170 690 Ft 

3,99 % 

 

A reprezentatív példa számítása 5 000 000 Ft hitelösszegre, 20 év futamidőre, 240 db törlesztő részlettel, az esetleges díjkedvezmények figyelembevétele nélkül történt. A hitel fedezete ingatlanra bejegyzett jelzálogjog, átalakításos önálló zálogjog vagy önálló zálogjog.

 *A THM az értékbecslési költséggel, folyósítás díjával valamint a „Duna Standard” lakossági fizetési számla számlavezetési díjával és a földhivatali bejegyzés költségével számolva.

A hitelező a Duna Takarék Bank Zrt. A jelzáloghitel igénybevételéhez a hitel fedezetéül szolgáló ingatlanra kötött vagyonbiztosítás szükséges.

 

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek, kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A hitel igénybe vételének részletes feltételeiről érdeklődjön bankfiókjainkban. 

 

A hitel kondíciói a Duna Takarék Bank Zrt. mindenkor hatályos A Duna Takarék Bank Zrt. által forgalmazott állami kamattámogatásos lakáshitelekről és állami lakáscélú támogatásokról szóló Hirdetményében találhatóak meg.

A fiatalok, valamint többgyermekes családok kamattámogatott lakáscélú hiteléhez kapcsolódó szerződésminták ITT tekinthetőek meg.

 

A kedvezményes hitelre vonatkozó részletes szabályokat a fiatalok, valamint a többgyermekes családok lakáscélú kölcsöneinek állami támogatásáról szóló 134/2009. (VI. 23.) Korm. rendelet tartalmazza.

A Pénzügyminisztérium lakáscélú állami támogatásokról szóló ügyfél tájékoztatóit ITT olvashatja.

A Magyar Nemzeti Bank által kiadott Tájékoztató a túlzott eladósodottság kockázatairól IDE kattintva érhető el.