Szabad felhasználású jelzáloghitelek

Milyen célra igényelhető a szabad felhasználású jelzáloghitel?

A Duna Takarék Bank Zrt-nél igényelhető szabad felhasználású jelzáloghitel tetszőleges célra fordítható. Legyen szó lakásfelújításról, bővítésről vagy akár más banknál fennálló, kedvezőtlenebb kondíciókkal rendelkező hitelének kiváltásáról, a szabad felhasználású jelzáloghitel kedvező kamatozás mellett nyújt megoldást Önnek, segítségével megvalósíthatja céljait.

 

Miért kedvező Önnek a szabad felhasználású jelzáloghitel?

Mert:

 • kizárólag forint devizanemben vehető igénybe, nem kell számolni árfolyamkockázattal,
 • rugalmas és kedvező feltételekkel igényelhető,
 • a törlesztőrészlet a futamidő vagy a kamatperiódus alatt havonta azonos összegű, előre kalkulálható kiadást jelent,
 • ügyintézőnk személyre szabott tanácsadás során egyedi ajánlatot készít, melyhez figyelembe veszi a kölcsönfelvétellel megvalósuló elsődleges célja mellett az Ön élethelyzetét, jövedelmét és havi fizetési kötelezettségeit,
 • amennyiben Ön a 3 havi BUBOR referencia kamatlábhoz kötött szabad felhasználású jelzáloghitelt választja, mert bízik a hosszú távon alacsony referencia kamat szintben és szeretné, hogy hitele lekövesse a pénzpiac változásait, hosszú távon alacsony törlesztőrészlettel kalkulálhat,
 • amennyiben Ön az 5 vagy 10 éves fix kamatperiódusú szabad felhasználású jelzáloghitelt választja, mert szeretné, hogy hitele védve legyen a piaci körülmények esetleges negatív változásaitól, akkor hosszú távon azonos összegű törlesztőrészletet tud biztosítani magának, ezáltal a hitellel kapcsolatos kiadásai előre tervezhetőek lesznek.

 

Főbb tudnivalók a szabad felhasználású jelzáloghitelről:

 • futamideje 2 évtől 25 évig terjedhet,
 • az igényelhető kölcsönösszeg minimuma 2.000.000 Ft,
 • a kölcsön összegének nagysága függ az igénylő igazolt jövedelmétől és a havi fizetési kötelezettségtől, valamint a fedezetként felajánlott ingatlan forgalmi értékétől,
 • a hitel fedezeteként Magyarország területén lévő, önállóan forgalomképes ingatlan fogadható el, a bank a hitel fedezetét képező ingatlan(ok)ra minden esetben zálogjogot jegyeztet be,
 • a kamat lehet referencia kamathoz kötött, amikor az ügyleti kamat referencia kamatból és kamatperiódusokban rögzített kamatfelárból áll vagy lehet kamatperióduson belül fix:
  A 3 havi BUBOR referencia kamatláb alapú, változó kamatozású jelzáloghitel 5 éves kamatperiódusra rögzített kamatfelárhoz kötött. A kamat – és ezzel együtt a törlesztőrészlet – 3 havonta változik a referencia-kamatláb változása esetén. Egyéb kamatváltoztatás, a kamatperiódus lejárta után – a hitel futamideje alatt maximum 5 alkalommal – az alkalmazott kamatfelár-változtatási mutató alapján történhet. A kamatperióduson belül fix kamatozású hitel esetében az ügyleti kamat az Ön választásának megfelelő időtávra, 5 vagy 10 éves kamatperiódusra kerül rögzítésre. Egy kamatperióduson belül tehát változatlan kamatozást és fix törlesztőrészletet biztosítunk Önnek, függetlenül a pénzpiaci körülmények esetleges változásától.

 

Teljes Hiteldíj Mutató (THM) értékek:

Jelzáloghitel

(felhasználási célhoz nem kötött)

THM: 7,58 %

5 000 000 Ft hitelösszeg, 20 év futamidő, 3 havi BUBOR referenciakamat + 6,0 % kamatfelár, össz: 6,77 % kamat

Szabad felhasználású vagy egyéb (nem lakáscélú) ingatlan jelzáloghitel, 5 éves kamatperiódussal

(felhasználási célhoz nem kötött)

THM: 7,16 %

5 000 000 Ft hitelösszeg, 20 év futamidő, 6,40 % kamat

Szabad felhasználású vagy egyéb (nem lakáscélú) ingatlan jelzáloghitel, 10 éves kamatperiódussal

(felhasználási célhoz nem kötött)

THM: 9,29 %

5 000 000 Ft hitelösszeg, 20 év futamidő, 8,35 % kamat

 

A THM számítás során értékbecslési költséggel, folyósítási díjjal, a „Duna Standard” lakossági fizetési számla számlavezetési díjával és a földhivatali bejegyzés költségével számolva. A THM meghatározása az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok figyelembe vételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat. A THM mutató értéke nem tükrözi az egyes hitelek kamatkockázatát.  

 

Reprezentatív példák a szabad felhasználású, jelzálog fedezete mellett nyújtott lakossági kölcsönökre

Termék

Kamat

Kamat típusa

Törlesztőrészlet (Ft/hó)

Fizetendő teljes összeg (Ft)

A teljes hiteldíj és költség (Ft)

THM*

Jelzáloghitel (szabad felhasználásra):

6,77 % 

változó, 3 havi BUBOR-hoz kötött,

5 éves kamat-periódusban rögzített kamatfelár

38 770 Ft 

9 534 718 Ft 

4 534 718 Ft 

7,58 % 

Szabad felhasználású vagy egyéb (nem lakáscélú) ingatlan jelzáloghitel, 5 éves kamatperiódussal

6,90 % 

5 éves kamatperiódusban fix

38 770 Ft 

9 534 718 Ft 

4 534 718 Ft 

7,70 % 

Szabad felhasználású vagy egyéb (nem lakáscélú) ingatlan jelzáloghitel, 10 éves kamatperiódussal

8,85 % 

10 éves kamatperiódusban fix

44 820 Ft 

10 983 670 Ft 

5 983 670 Ft 

9,85% 

 

A reprezentatív példák számítása 5 000 000 Ft hitelösszegre, 20 év futamidőre, 240 db törlesztő részlettel, az esetleges díjkedvezmények figyelembevétele nélkül történt. A hitel fedezete ingatlanra bejegyzett jelzálogjog, átalakításos önálló zálogjog vagy önálló zálogjog.

 *A THM az értékbecslési költséggel, folyósítás díjával valamint a  „Duna Standard” lakossági fizetési számla számlavezetési díjával és a földhivatali bejegyzés költségével számolva.

A hitelező a Duna Takarék Bank Zrt. A jelzáloghitel igénybevételéhez a hitel fedezetéül szolgáló ingatlanra kötött vagyonbiztosítás szükséges.

 

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek, kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja.

 

A hitel igénybe vételének kondíciói a Duna Takarék Bank Zrt. mindenkor hatályos Lakossági Hitel Hirdetményében találhatóak meg. Az igénylés feltételeiről érdeklődjön bankfiókjainkban.

A szabad felhasználású jelzáloghitelekhez kapcsolódó szerződésminták ITT tekinthetőek meg.

 

További információ általánosságban a jelzáloghitelekről az MNB alábbi weboldalán olvasható: https://www.mnb.hu/fogyasztovedelem/hitel-lizing#jelzalog-hitelek

A Magyar Nemzeti Bank a hitelfelvétel megtervezéséről és az eladósodás veszélyeiről szóló tájékoztató füzeteinek elérhetősége:http://www.mnb.hu/fogyasztovedelem/penzugyi-navigator-fuzetek

A Magyar Nemzeti Bank által kiadott Tájékoztató a túlzott eladósodottság kockázatairól IDE kattintva érhető el.