Országos Betétbiztosítási Alap

AZ Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) fizet kártalanítást az ügyfél részére, ha a megtakarításait kezelő hitelintézet fizetésképtelenné válik. A kártalanítás jogszabályban meghatározott felső értékhatára személyenként és hitelintézetenként összevontan legfeljebb 100 000 euró, a kifizetés 20 munkanapon belül történik meg forintban. 

A betétbiztosítási védelem a magyarországi székhelyű hitelintézeteknél (bankok, takarékszövetkezetek, lakás-takarékpénztárak és hitelszövetkezetek) vagy azok külföldi fiókjaiban elhelyezett, névre szóló banki betétekre (betéti okiratok, betétszámla, folyószámla, bankszámla, fizetési számla) vonatkozik lekötéstől és pénznemtől függetlenül (a tőke és a kamat összegére is). 

Az OBA által nyújtott biztosítási védelem nem vonatkozik a Hpt-ben meghatározott szervezetekre és megtakarítási formákra (pl. az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás, a kamatozó részvény, a szövetkezeti vagy befektetői részjegy) és betétekre.

 

A betétbiztosítás feltételeiről további információ az OBA honlapján, illetve az OBA az alábbi linken elérhető tájékoztatójában található: http://www.oba.hu/hu/betetvedelem/iranytu

Az Iránytű a betétbiztosításhoz című tájékoztató angol nyelven ide kattinva érhető el.

A hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló 2013. évi CXXXVII. törvény 6. számú melléklete szerinti tájékoztatónkat az alábbiakban találja.