Információk a hiteltörlesztések fizetési haladékáról vállalati ügyfeleink számára

Tudnivalók a vállalati hitelekre vonatkozó fizetési moratóriumról

2020. december 19-i új kormányrendelet szerint, a 2020. március 19. és 2020. december 31. közötti hiteltörlesztési moratóriumot változatlan formában és feltételekkel 2021. június 30-ig, majd 2021. szeptember 30-ig meghosszabbítjuk. Figyelem! Önnek nincs teendője, ha a fizetési moratóriumot jelenleg is igénybe veszi és folytatni szeretné 2021. szeptember 30-ig! Ha ki szeretne lépni a moratóriumból és tovább fizetné a hitelét, kérjük, nyilatkozzon!

 

Kérjük olvassa el figyelmesen, mert fontos információkat tartalmaz, ha Önnek hitele áll fenn Bankunknál!

A Kormány 47/2020. (III.18.) sz. 2020. március 19-én életbe lépett rendelete értelmében fizetési moratóriumot biztosít:

 • a fizetési moratórium fizetési haladékot jelent, ami vonatkozik a vállalati hitelekre, beruházói- és forgóeszköz típusú hitelekre, Széchenyi Kártyákra, folyószámla hitelkeretekre és egyéb, vállalati hitelekre is.
 • a fizetési moratórium (fizetési haladék) első időszaka 2020.12.31-ig tartott, majd 2021. szeptember 30-ig hosszabbításra került. Ebben az időszakban Önnek átmenetileg nincs törlesztési részletfizetési kötelezettsége. A hitel futamideje automatikusan meghosszabbításra kerül, legalább azzal az időszakkal, amely alatt fennállt a törlesztési moratórium.
 • a fizetési moratórium (fizetési haladék) automatikusan vonatkozik minden banki hitelre, tehát minden érintett Ügyfelünknél leállítottuk a hitel törlesztőrészlet beszedését. Ha Ön szeretné továbbra is szerződés szerint teljesíteni hitele törlesztőrészleteit, akkor erről értesítenie kell Bankunkat.

 

Milyen típusú vállalati kölcsönre vonatkozik a fizetési moratórium?

Minden 2020. március 19. előtt megkötött vállalati hitelszerződésre: beruházói jellegű, forgóeszköz hitelek, Széchenyi Kártyák, folyószámla hitelkeretek, rulírozó típusú hitelek, NHP program hitelei.

Nem vonatkozik a 2020. március 19. előtt felmondott hitelszerződésekre.

 

Mit jelent pontosan a fizetési moratórium?

2021. szeptember 30-ig minden hiteltörlesztés automatikus beszedése leállt, ideértve a tőke-, kamat-, és hitelhez kapcsolódó egyéb díjak beszedését. A moratórium időszaka 2021. szeptember 30-ig áll fenn. Önnek, mint Ügyfélnek a fizetési moratórium igénybevételéhez nincs teendője.

Bankunk lehetőséget biztosít Önnek, hogy fizetőképessége szerint döntsön: van lehetősége a teljes, szerződés szerinti törlesztést teljesíteni továbbra is, és dönthet úgy is, hogy a hitele kamatterhe fizetését tudja vállalni.

Amennyiben tovább szeretné szerződés szerint teljesíteni a törlesztőrészletének megfizetését az alábbi lehetőségei vannak:

 • kérelem benyújtása, miszerint nem szeretne élni a fizetési moratórium lehetőségével.
 • a hitel törlesztőrészletének fedezetét nyújtó számlára utalás. Ez esetben az átutalás megjegyzés mezőjébe rögzíteni szükséges hogy hiteltörlesztés, több hitel esetében pedig hogy melyik hitel törlesztésére szolgál. Bankunk az átutalást úgy tekinti, hogy az utalást követő esedékességű törlesztőrészlet tekintetében Ön nem él a fizetési moratórium lehetőségével.

A hitel törlesztőrészletének fedezetét nyújtó számlára készpénzes befizetés.  Ez esetben a pénztári befizetésnél munkatársunk kérdésére jeleznie kell, hogy a befizetés hiteltörlesztés, több hitel esetében pedig hogy melyik hitel törlesztésére szolgál. Bankunk a készpénzes befizetést úgy tekinti, hogy az befizetést követő esedékességű törlesztőrészlet tekintetében Ön nem él a fizetési moratórium lehetőségével.

A moratórium alatt az Ön tőketartozása nem fog csökkenni, és a moratórium időszaka alatt a tőkére felszámítandó kamatot a moratórium időszaka után meg kell fizetnie.

 •           a fizetési moratórium időszaka alatt Bankunk nem számít fel késedelmi kamatot, függetlenül attól, hogy Ön kíván-e élni a fizetési moratórium lehetőségével.
 • a fizetési moratóriumot követően az Ön által fizetendő törlesztőrészlet összege nem fog megnövekedni a moratórium igénybevétele miatt. A hitel futamideje meghosszabbodik azzal az időszakkal, amely biztosítja, hogy a moratórium utáni időszak törlesztőrészlete ne legyen magasabb, mint amennyit a moratórium előtt fizetett. A moratóriumi időszak alatt referencia-kamat változással érintett hitelek esetében a törlesztőrészlet nagysága változhat. Amennyiben a hitelhez kapcsolódó referenciakamat emelkedik, a törlesztőrészlete e változás miatt nőhet.   
 • a fizetési moratórium ideje alatt meg nem fizetett kamatok és díjak nem növelik a tőketartozás összegét, azok nem kerülnek tőkésítésre, tehát további kamatot nem számolunk el utánuk.

A fizetési moratórium időszaka után kerülnek megfizetésre az elmaradt törlesztőrészletek és a moratórium időszakára járó kamat. A hitel futamidejének meghosszabbításával érjük el, hogy a moratórium előtt megállapított törlesztőrészlete ne emelkedjen, hanem maradjon a fizetési moratórium előtti szinten. A futamidő hosszabbítása nem jár szerződésmódosítással.

 

Mi a teendőm ha élni szeretnék a fizetési moratórium lehetőségével?

Nincs külön teendője. A kormányrendelet szerint minden 2020. március 18-ig folyósított hitel esetében érvényes a fizetési moratórium.

2020. december 19-i új kormányrendelet szerint, a 2020. március 19. és 2020. december 31. közötti hiteltörlesztési moratóriumot változatlan formában és feltételekkel 2021. szeptember 30-ig meghosszabbítjuk. Önnek nincs teendője, ha a fizetési moratóriumot jelenleg is igénybe veszi és folytatni szeretné 2021. szeptember 30-ig!

 

Hogy változik a törlesztőrészletem és a hitel futamideje? Hogy kapok róla információt?

A fizetési moratóriumot követően az Ön által fizetendő törlesztőrészlet összege nem fog megnövekedni a moratórium igénybevétele miatt. A hitel futamideje meghosszabbodik azzal az időszakkal, amely biztosítja, hogy a moratórium utáni időszak törlesztőrészlete ne legyen magasabb, mint amennyit a moratórium előtt fizetett. A moratóriumi időszak alatt referencia-kamat változással érintett hitelek esetében a törlesztőrészlet nagysága változhat. Amennyiben a hitelhez kapcsolódó referenciakamat emelkedik, a törlesztőrészlete e változás miatt nőhet.   

A moratóriumi időszak után változó törlesztőrészlet nagyságáról a Bank a moratóriumi időszakot követőn Önt új törlesztési táblázat (fizetési terv) formájában tájékoztatja.

Amennyiben Ön a hitele továbbfizetése mellett dönt, a törlesztőrészlet nagysága és esedékessége nem változik a fizetési moratórium időszaka alatt. Ugyanakkora törlesztőrészletet kell fizetnie, mint amelyet a veszélyhelyzet és fizetési moratórium elrendelése előtt is megfizetett.

Amennyiben a hitele változó kamatozású, a kamatváltozással kapcsolatban a már szokott módon, postai értesítőt küldünk a megváltozott törlesztőrészletről.

 

Mi a teendőm ha további, részletes információra van szükségem?  

Ha további, részletesebb információra van szüksége, kérjük keresse a Bank fiókhálózatát!

Fiókhálózat elérhetőségéért kattintson IDE

 

Mi a teendőm ha NEM kívánok élni a fizetési moratórium lehetőségével?

Bankunk lehetőséget biztosít Önnek, hogy fizetőképessége szerint döntsön: van lehetősége a teljes, szerződés szerinti törlesztést teljesíteni továbbra is, és dönthet úgy is, hogy a hitele kamatterhe fizetését tudja vállalni.

A jelzését az alábbi módokon tudja megtenni:

 • honlapunkon keresztül, adatlap kitöltésével és benyújtásával     

          KITÖLTÖM A KÉRELMET

 •         a kérelem kinyomtatásával, kitöltésével, melyet elektronikusan küld be bankfiókunkba

          A KÉRELEM LETÖLTÉSE

 •          a kérelem kinyomtatásával, kitöltésével, melyet postai úton küld be bankfiókunkba

          A KÉRELEM LETÖLTÉSE

 

A kérelmét, Bankunk általi feldolgozását követően, első törlesztési esedékességtől tudjuk figyelembe venni. A kérelem feldolgozása 2 banki munkanapot vesz igénybe. Kérjük, gondoskodjon arról, hogy a fizetési számláján rendelkezésre álljon a szükséges összeg.

A korábbi, moratórium időszakába eső törlesztőrészletekre nincs visszamenőleges hatálya a kérelmének, azokra vonatkozó utólagos törlesztési szándékát nem tudjuk figyelembe venni.

A továbbfizetési szándékot a hitel adósa jelezheti, a moratórium időszaka alatt bármikor. A korábban adott továbbfizetési szándékát a moratórium időszaka alatt bármikor visszavonhatja. A továbbfizetési szándék bejelentése vagy visszavonása díjmentes.

 

Mi történik a 2021. szeptember 30-ig lejáró hitelekkel?

A fizetési moratórium időszakában lejáró szerződések automatikusan meghosszabbodnak. Ha Önnek 2021. szeptember 30-ig lejáró hitelszerződése van, és jelezte Bankunknak továbbfizetési szándékát, akkor a szerződésszerű törlesztés teljesítésével a hitele a szerződés szerinti időben megszűnik. Amennyiben Ön él a fizetési moratórium lehetőségével, a hitel futamideje automatikusan meghosszabbításra kerül, ez esetben nincs további teendője.

 

Élhetek-e a moratórium időszaka alatt teljes vagy részbeni előtörlesztéssel?

A moratórium időszaka alatt is változatlanul élhet a teljes vagy részbeni előtörlesztéssel.

 

Mi a teendő ha a szándékom ellenére megtörtént / nem történt meg a törlesztőrészlet levonása?

Amennyiben a szándéka ellenére tapasztalja, hogy a bankszámláját megterheltük (vagy nem terheltük meg) a hitel törlesztőrészletével, kérjük jelezze a hitelét kezelő fióknak, lehetőleg telefonon vagy elektronikus úton, s Bankunk kivizsgálja a jelzését. Kérjük vegye figyelembe, hogy a kérelme banki feldolgozása 2 banki munkanapot vesz igénybe, és a kérelmét a banki feldolgozást követően, az első törlesztési esedékességtől tudjuk figyelembe venni.

 

Mi a teendő, ha korábban nyilatkozott tovább törlesztési szándékáról, de most szeretné leállítani?

Ha Ön korábban jelezte, hogy a hitel törlesztőrészleteit továbbra is fizetni szeretné, azonban megváltoztatná a kérelmét, és élni kíván a fizetési moratórium lehetőségével, kérjük jelezze Bankunknak.

A kérelmét, Bankunk általi feldolgozását követően, első törlesztési esedékességtől tudjuk figyelembe venni. A kérelem feldolgozása 2 banki munkanapot vesz igénybe.

A jelzését az alábbi módokon tudja megtenni:

 •          honlapunkon keresztül, adatlap kitöltésével és benyújtásával     

         KITÖLTÖM A KÉRELMET

 •          a kérelem kinyomtatásával, kitöltésével, melyet elektronikusan küld be bankfiókunkba

         A KÉRELEM LETÖLTÉSE

 •          a kérelem kinyomtatásával, kitöltésével, melyet postai úton küld be bankfiókunkba

                A KÉRELEM LETÖLTÉSE

 

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ

 

A további törlesztési szándékát jelezheti online benyújtható adatlapunkon, ITT.

 

A korábbi törlesztési szándék visszavonása Online benyújtható adatlapunkon, ITT.