Hiteltörlesztési moratórium

Tisztelt Ügyfelünk!
 

A hiteltörlesztési moratórium változatlan feltételekkel 2021. október 31-ig áll fenn.

A 2021. szeptember 16-án hatályba lépett kormányrendelet alapján a hiteltörlesztési moratórium meghosszabbodik 2022. június 30-ig azon fizetési nehézséggel küzdő adósoknak, akik 2021. szeptember 30-án még élnek a moratóriummal és 2021. október 1. és 2021. október 31. között nyilatkozatot nyújtanak be a Bankhoz, a moratórium további igénybe vételi szándékukról.   

  • Amennyiben Ön jelenleg is él a moratóriummal, és azt még 2021. október 31-ig igénybe szeretné venni (de utána nem), nincs további teendője.
  • Ha Ön jelenleg is él a moratóriummal, és azt 2021. november 1. után is igénybe szeretné venni, 2021. október 1. és 2021. október 31. között nyilatkozatot kell erről a Banknak benyújtania írásban, vagy a Bank által rendszeresített elektronikus formában.

Ha Ön továbbra is igénybe kívánja venni a moratóriumot, kérjük előtte tájékozódjon a további részletekről és feltételekről!

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Ha a háztartása rendszeres bevételei, jövedelme lehetővé teszi a törlesztőrészlet megfizetését, akkor a törlesztés megfizetésével elkerülheti a hitel eredeti futamidejének meghosszabbítását, és a fizetési moratórium igénybevétele miatt felhalmozott kamat későbbi megfizetésének terhét.

A törlesztőrészletek megfizetését 2021. szeptember 30-ig bármikor folytathatja vagy leállíthatja. A moratórium igénybevételét csak abban az esetben javasoljuk, ha ez az Ön élethelyzetében valós segítséget jelent.

A fizetési moratórium igénybe vétele alatt Önnek nem kell megfizetnie az esedékes törlesztőrészletet. Azonban a moratórium lejárta után, a meg nem fizetett törlesztőrészleteket később majd meg kell fizetnie, hiszen ezek megfizetését csak elhalasztotta egy későbbi időpontra.

A moratórium után a hitel törlesztőrészlete nem lehet magasabb, mint a moratórium előtt. (kivéve a referencia-kamat változással érintett hiteleket) Emiatt a futamidőt kell meghosszabbítanunk, hogy a felhalmozott törlesztőrészleteket, kamatokat és egyéb díjakat is megfizesse: tehát ugyanakkora törlesztőrészletet, de hosszabb ideig kell fizetnie, mint az eredeti szerződésben rögzített lejárat.

Önnek van lehetősége a fizetési moratóriumban felhalmozódott kamat- és díjtartozását egyösszegben megfizetni. (a fizetési moratóriumban felhalmozott tartozás teljes vagy részleges előtörlesztése) A Bank nem számít fel előtörlesztési díjat és szerződésmódosítási díjat, ebben az esetben.

Amennyiben a fizetési moratórium miatt meghosszabbított futamidőt mérsékelni szeretné, vállalhat magasabb törlesztőrészletet, mint az eredeti szerződésben szereplő. (a Bank a jövedelemarányos törlesztési mutatóra vonatkozó szabályokat vizsgálja) A Bank ilyen esetben nem számít fel szerződésmódosítási díjat.