Hiteltörlesztések fizetési haladéka

Tisztelt Ügyfelünk!
 

A Kormány 317/2021. (VI.9.) kormányrendeletben rendelkezett a fizetési moratórium 2021. szeptember 30-ig történő hosszabbításáról.  

A 2021. szeptember 30. utáni időszakról rendelkező jogszabály még nem jelent meg, így Bankunk jelenleg nem tud részletesebb felvilágosítást adni a moratórium 2021. szeptember 30. utáni hosszabbításának részleteiről.

Kísérje figyelemmel honlapunkat, változás esetén új információkkal tájékoztatjuk.

Ha a háztartása rendszeres bevételei, jövedelme lehetővé teszi a törlesztőrészlet megfizetését, akkor a törlesztés megfizetésével elkerülheti a hitel eredeti futamidejének meghosszabbítását, és a fizetési moratórium igénybevétele miatt megnövekedett kamat későbbi megfizetésének terhét.

A törlesztőrészletek megfizetését bármikor folytathatja vagy leállíthatja a fizetési moratórium időszaka alatt. A moratórium igénybevételét abban az esetben javasoljuk, ha ez az Ön élethelyzetében valós segítséget jelent.

A fizetési moratórium igénybe vétele alatt Önnek nem kell megfizetnie az esedékes törlesztőrészletet. Azonban a moratórium lejárta után, a meg nem fizetett törlesztőrészleteket később majd meg kell fizetnie, hiszen ezek megfizetését csak elhalasztotta egy későbbi időpontra.

A moratórium után a hitel törlesztőrészlete nem lehet magasabb, mint a moratórium előtt. (kivéve a referencia-kamat változással érintett hiteleket) Emiatt a futamidőt kell meghosszabbítanunk, hogy a felhalmozott törlesztőrészleteket is megfizesse: tehát ugyanakkora törlesztőrészletet, de hosszabb ideig kell fizetnie, mint az eredeti szerződésben rögzített lejárat.

Önnek van lehetősége a fizetési moratóriumban felhalmozódott kamat- és díjtartozását egyösszegben megfizetni. (a fizetési moratóriumban felhalmozott tartozás teljes vagy részleges előtörlesztése) A Bank nem számít fel előtörlesztési díjat és szerződésmódosítási díjat, ebben az esetben.

Amennyiben a fizetési moratórium miatt meghosszabbított futamidőt mérsékelni szeretné, vállalhat magasabb törlesztőrészletet, mint az eredeti szerződésben szereplő. (a Bank a jövedelemarányos törlesztési mutatóra vonatkozó szabályokat vizsgálja) A Bank ilyen esetben nem számít fel szerződésmódosítási díjat.

Köszönjük szíves türelmüket!

 

2020. december 19-i új kormányrendelet szerint, a 2020. március 19. és 2020. december 31. közötti hiteltörlesztési moratóriumot változatlan formában és feltételekkel 2021. június 30-ig, majd 2021. szeptember 30-ig meghosszabbítjuk, nemcsak a Törvény által korábban megjelölt egyes kiemelt társadalmi csoportoknak, hanem minden érintettnek.

Figyelem! Önnek nincs teendője, ha a fizetési moratóriumot jelenleg is igénybe veszi és folytatni szeretné 2021. szeptember 30-ig. Ha ki szeretne lépni a moratóriumból és tovább fizetné a hitelét, kérjük nyilatkozzon. A fizetési moratórium ideje alatt lejáró szerződéseket 2021. szeptember 30-ig meghosszabbítjuk.

 

Kérjük olvassa el figyelmesen, mert fontos információkat tartalmaz, ha Önnek hitele áll fenn Bankunknál!