Hiteltörlesztési moratórium

Tisztelt Ügyfelünk!
 

Tájékoztatjuk, hogy Magyarország Kormánya a hitelmoratóriumot 2022. december 31-ig meghosszabbította. 

A hitelmoratórium igénybevételének feltételei úgy módosultak, hogy amennyiben Ön jelenleg (2022. június hónapban) él a hitelmoratóriummal, 2022. július 31-ig nyilatkoznia kell, hogy továbbra is (2022. augusztus 1-jétől) élni kíván vele. Ezt megteheti személyesen bankfiókunkban, vagy online formában.

______________________________________________________________________________________________________________________________

  • Amennyiben Ön jelenleg él a moratóriummal, és azt 2022. július 31. után, maximum 2022. december 31-ig igénybe szeretné venni, nyilatkozatot kell benyújtania. A nyilatkozat benyújtásának határideje: 2022. július 31. A nyilatkozatot benyújthatja bármelyik bankfiókunkban, vagy online.

           Letölthető nyilatkozat, fizetési moratórium 2022. december 31-ig történő igénybevételéhez

 

  • Amennyiben Ön jelenleg él a moratóriummal és azt csak 2022. július 31-ig kívánja igénybe venni, akkor nincs további teendője. Nyilatkozat benyújtása nélkül 2022. augusztus 1-től automatikusan kilép a fizetési moratóriumból, további visszalépési lehetősége a fizetési moratóriumba nincs.

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Ha a háztartása rendszeres bevételei, jövedelme lehetővé teszi a törlesztőrészlet megfizetését, akkor a törlesztés megfizetésével elkerülheti a hitel eredeti futamidejének meghosszabbítását, és a fizetési moratórium igénybevétele miatt felhalmozott kamat későbbi megfizetésének terhét.

A moratórium igénybevételét csak abban az esetben javasoljuk, ha ez az Ön élethelyzetében valós segítséget jelent.

A fizetési moratórium igénybe vétele alatt Önnek nem kell megfizetnie az esedékes törlesztőrészletet. Azonban a moratórium lejárta után, a meg nem fizetett törlesztőrészleteket később majd meg kell fizetnie, hiszen ezek megfizetését csak elhalasztotta egy későbbi időpontra.

A moratórium után a hitel törlesztőrészlete nem lehet magasabb, mint a moratórium előtt. (kivéve a referencia-kamat változással érintett hiteleket) Emiatt a futamidőt kell meghosszabbítanunk, hogy a felhalmozott törlesztőrészleteket, kamatokat és egyéb díjakat is megfizesse: tehát ugyanakkora törlesztőrészletet, de hosszabb ideig kell fizetnie, mint az eredeti szerződésben rögzített lejárat.

Önnek van lehetősége a fizetési moratóriumban felhalmozódott kamat- és díjtartozását egyösszegben megfizetni. (a fizetési moratóriumban felhalmozott tartozás teljes vagy részleges előtörlesztése) A Bank nem számít fel előtörlesztési díjat és szerződésmódosítási díjat, ebben az esetben.

Amennyiben a fizetési moratórium miatt meghosszabbított futamidőt mérsékelni szeretné, vállalhat magasabb törlesztőrészletet, mint az eredeti szerződésben szereplő. (a Bank a jövedelemarányos törlesztési mutatóra vonatkozó szabályokat vizsgálja) A Bank ilyen esetben nem számít fel szerződésmódosítási díjat.